Микола Шугай останній Робін Гуд Карпат

Микола Шугай останній Робін Гуд Карпат
Скульптура Миколи Шугая в Колочаві
4.7
(3)

Народився Микола Шугай в Колочаві 3 квітня 1898 року. Він був старшим сином в сім’ї лісоруба. Неграмотний, в школу не ходив. Односельці згадували його як хлопця веселого, але вважали його забіякою. В 1917 році він дезиртирував з армії. Невдовзі його впіймали і повторно відправили у військо, звідки йому вдалось знову втекти. Якось Шугай вбив двох чеських жандармів, які мали намір його впіймати. З того часу, для Миколи і його молодшого брата Юрія, домом став ліс. Невдовзі вагітну дружину Миколи Ержію арештували, а на присілок Колочави Лази наклали контрибуцію у розмірі 15 тисяч корун. В околицях села ввели пропускний режим, а всім селянам виписали іменні посвідчення. Всі злочини в околицях автоматично приписували Шугаям. В кінці 1920 року Миколу підозрюють у вбивстві колочавського жандарма, в лютому 1921 році приписують вбивство односельця, а в березні – 4-х євреїв з села Сойми. Слідство довело, що Шугай вбив свого сусіда Івана Дербака і спалив його хату.

 

За живого чи мертвого Миколу Шугая призначили солідну грошову винагороду: 3000 корун від уряду і 30 000 корун від єврейської общини Колочави. Згодом влада збільшила суму винагороди до 10-20 тисяч корун.

На початку літа 1921 року в Ужгород прибуло поповнення зі ста жандармів, яких відразу відправили на пошуки Шугая. Наближались його останні дні. В середині літа 1921 року Микола Шугай здійснив велике пограбування єврея в селі Драгово.

15 серпня 1921 року Миколу і його брата Юрія знайшли мертвими на горі Жалобка, біля Нижньої Колочави. Хто вбив братів – залишилось загадкою. Геройську роль на себе взяв жандармський патруль, який начебто розстріляв розбійників. Але на трупах крім вогнепальних ран, були й поранення від сокири. Ходили чутки, що це була помста сім’ї вбитого сусіда Шугая – Дербака.

По сюжету роману Івана Ольбрахта, Шугая вбили троє спільників в 1921 році. Історики довели, що люди, які називали себе вбивцями Миколи Шугая переписувались з владою до 1934 року сподіваючись отримати обіцяну винагороду, але не отримали ні копійки.

Постать Миколи Шугая майже одразу було героїзована в художній літературі. В 1921 році закарпатський поет Гренджа-Донський присвятив однойменний вірш. А найвідомішим твором про закарпатського бунтівника став роман чеського письменника-комуніста Івана Ольбрахта «Микола Шугай – розбійник». Письменник в 1930-х роках часто бував в Колочаві і прославив Миколу Шугая на весь світ.

Сьогодні в Колочаві стоїть скульптура присвячена останньому карпатському опришку.

Відео

Фото

Очі села Колочава, де досі пам’ятають опришка Миколу Шугая

#колочава #старесело #колочавамузей #миколашугай #закарпаття #марімамайка #mamaykas_trip #мамайкагідеса #історикиня
...

92 2

Сьогодні день народження карпатського Робін Гуда - Миколи Шугая 🏇.
У свій час за голову розбійника чехословацька влада обіцяла чималу винагороду.

Якщо уважно придивитися до скульптурки, можна побачити, що Микола вдягнений у військову форму часів Австро-Угорщини та вишиванку, яка підкреслює його українське коріння! У руках у нього рушниця.

Щоб побачити скульптурку, шукайте вулицю Ольбрахта та кафе «СНЕК».
#minisculpture #kolodko #миколашугай #ужгород #uzhhorod #uzhgorod
...

39 0

Останні відгуки

4.3 out of 5 stars
Олександр Малюга
Олександр Малюга
4 out of 5 stars
a week ago
Гарне місце насичене місцевою історією, але потребує певної реновації експонатів
Vulfj Vasa
Vulfj Vasa
1 out of 5 stars
in the last week
Дуже дорого за 1 людину. 2 дорослих і 1 дитина 200 грн. + окрема плата екскурсоводу.
Maryna Ryabokon
Maryna Ryabokon
4 out of 5 stars
a month ago
Interesting, authentic
Valerii Soloviov
Valerii Soloviov
5 out of 5 stars
a month ago
Great place. I liked the interesting tour with Yuri.
Кеша Scania
Кеша Scania
3 out of 5 stars
in the last week
Цікавий музей під відкритим небом,хата селянина ремісника, хата війта, жидівська хата-корчма, хата-опорний пункт жандармів, хата селянина радянської України і ще багато, багато чого цікавого, правда бажано з екскурсоводом йти, бо самі нічого не зрозумієте ... Заходити в середину приміщень без екскурсовода забороненоПравда багато експонатів в жахливому стані і занедбані.Але ві двідати це місце вартує!

Наскільки корисною була ця стаття?

Натисніть на зірку, щоб оцінити статтю!

Середній рейтинг 4.7 / 5. Підрахунок голосів: 3

Поки немає голосів! Будьте першим, хто оцінить цю статтю.

Ми шкодуємо, що ця стаття не виявилася корисною для вас!

Давайте покращимо цю статтю!

Розкажіть, як ми можемо покращити цю статтю?

{{ reviewsOverall }} / 5 Користувачів (0 голосів)
Подобається
Що люди говорять ... Залиште свій відгук
Сортировать по:

Будьте першим, хто залишить відгук.

User Avatar User Avatar
Проверенный
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Показать больше
{{ pageNumber+1 }}
Залиште свій відгук

Ваш браузер не поддерживает загрузку изображений. Пожалуйста, выберите современный браузер

close

Додати об'єкт до каталогу

Надсилайте актуальну інформацію та отримуйте більше цільових клієнтів. Ми розмістимо ваш об’єкт у нашому каталозі та покажемо поруч із локаціями, а також у загальному каталозі, це безкоштовно!